WordPress is een gratis platform/ software die online beschikbaar is waarmee eenvoudig websites gerealiseerd kunnen worden. De eerste versie werd destijds in 2003 gelanceerd als een platform met alleen de optie om webblogs te kunnen maken. Vandaag de dag is het platform enorm uitgebreid en zijn de mogelijkheden bijna grenzeloos. Daarom is WordPress ook de onderliggende basis van ongeveer 15% van de meest gezochte websites in de wereld. WordPress wordt vaak aangeduid als een ‘Content Management Systeem’, waarmee wordt bedoeld dat zonder enige kennis van HTML en PHP websites gebouwd en onderhouden kunnen worden.

Content Management Systeem

Het platform WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Verder wordt de content (alle publicaties) van de website of webshop opgeslagen in een zogeheten MySQL-database. De sites zelf wordt opgemaakt aan de hand van HTML-bestanden en HTML-codes. Dit klinkt erg moeilijk? Gelukkig valt dit reuze mee! Zoals in de inleiding al is aangegeven is WordPress een CMS, wat betekent dat het erg gebruikersvriendelijk is en makkelijk te onderhouden. In het beheergedeelte van jouw WordPress website, ook wel het dashboard genoemd, waar gemakkelijk de website gemaakt en onderhouden kan worden. Lukt dat je niet bijvoorbeeld wegens andere prioriteiten, dan helpen wij jou graag verder!

Kortom, de eenvoudige websitebouwer?

In jouw WordPress dashboard staat aan de linkerkant een menu met de volgende belangrijke items:

De vier steunpilaren van jouw website

Thema’s

In het menu-item ‘weergave’ kun je op het knopje ‘thema’s’ klikken, waarna het thema van jouw website uitgekozen kan worden. Er zijn meer dan tienduizend templates beschikbaar die jij kan kiezen voor jouw website. Het gekozen design van de template bepaald vervolgens jouw layout en uitstraling. Ben je niet tevreden met je huidige thema? Geen probleem je kan gemakkelijk weer via dezelfde stappen een nieuw thema installeren!

Plugins

Plugins zijn als het ware extra uitbreidingen voor jouw website of webshop die al zijn ontwikkeld en zo te installeren zijn op jouw site. Het zijn stukjes software die worden toegevoegd aan jouw website die voor extra functionaliteiten zorgen. Plugins zijn net als thema’s gemaakt door duizenden ontwikkelaars. Voor elke functie zijn er daarom wel een paar plugins te vinden. Het is aan te raden altijd een plugin te kiezen die al vaak geïnstalleerd is door anderen en bovenal een goede beoordeling heeft.

Widgets

Widgets zijn kleinere functionaliteiten die meer gericht zijn voor twee specifieke plekken: de sidebar en de footer. Voorbeelden van widgets zijn bijvoorbeeld het tonen van een overzicht van alle pagina’s, een stukje tekst, een navigatiemenu en de mogelijk tot het inschrijven voor iets.

Paginabouwer

De pagina’s en berichten zijn gemakkelijk te schrijven in de desbetreffende menu-artikelen. Het is vergelijkbaar met een ‘Word’, waarin je kopjes eenvoudig kan maken en de kleur van de tekst kan bepalen.

Is WordPress helemaal gratis?

Het antwoord op deze vraag is ja. Alleen ben je dan volgens ons wel erg beperkt in het ‘customizen’ van jouw website. Naast de duizenden gratis plugins en thema’s zijn er ook betaalde varianten met vaak veel meer mogelijkheden. Daarnaast is het volgens ons toch erg handig om over html- en css-kennis te beschikken, zodat je een website kan bouwen die helemaal bij jouw merk of bedrijf past.

Je kan natuurlijk ook bij ‘MIQI Webdevelopment‘ een WordPress website of webshop op maat laten maken tegen de scherpste prijzen!